5 “GOUDEN” tips om TACTISCH te PERIODISEREN
Als je echt wilt verbeteren!

Doelgericht verbeteren maar hoe dan? Lees snel verder!

Fitheid Gezondheid

Toepassen van Periodisering?

‘Periodisering’ wordt in voetballend Nederland vooral geassocieerd met het verbeteren van de fitheid van spelers.

In werkelijkheid staat periodiseren voor gestructureerd plannen, wat op verschillende manieren kan worden toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van tactische periodisering.

Carlos Carvalhal Taktisch  Periodiseren_Performance Ontwikkeling

Grote kans dat jij wel eens het onderwerp tactisch periodiseren voorbij hebt zien komen. Bekende trainers zoals Mourinho, Villas Boas en Carvalhal (zie foto) maken er (deels) gebruik van. Maar een nog grotere kans dat je andere mensen hoort praten over tactische periodisering en denkt: kan ik daar ook wat mee als trainer? 

Toch eens doen, bijvoorbeeld door te letten op de gave kenmerken van deze methode. Een methode die nog volop in ontwikkeling is en laat nadenken over je team en het game model wat je gebruikt.

Bijvoorbeeld omdat je het lastig vind om gestructureerd te plannen, veel geblesseerde spelers hebt, lastig tot scoren komt in de eindfase van een wedstrijd of gewoon iets nieuws wilt leren. De performance gedachte is dat je met tactisch periodiseren kleine stapjes vooruit komt in het structureel verbeteren van je team prestatie.

En daarvoor hoef je echt geen trainer te zijn van een Europese Topclub. Dat kan met elk team als je maar weet hoe hoog je de lat kunt en soms moet leggen. Beter kunnen plannen van trainingen, spelers die makkelijker de beste keuze maken in het veld, een fittere groep, en zoveel meer.   

Maar hoe dan?

Performance Ontwikkeling Logo

5 tips om Tactisch (en technisch) te periodiseren?

1. Ontwikkel je speelwijze vanuit je eigen game model.

Elke coach heeft een “eigen” visie over hoe het spel gespeeld dient te worden. Besteed elk moment binnen de training aan het ontwikkelen van deze visie. Elke oefenvorm dient een tactische, technische, fysieke en mentale dimensie te bevatten.

2. Periodiseer van wedstrijd tot wedstrijd

Periodiseer vanuit een morphocylus. Een 1-weekse planning die jou in staat stelt je week gericht en in dienst van je game model in te richten.

3. Stel de lange termijn centraal in je speelwijze ontwikkeling

Een speelwijze ontwikkel je niet in één dag. Werk stap voor stap aan het verbeteren van je speelwijze, stel resultaat niet centraal maar richt je op ontwikkeling. Dit levert op lange termijn resultaat op!

4. Zorg voor tactische vermoeidheid bij spelers binnen je tactische periodisering

Werk van eenvoudige naar meer gecompliceerde vormen toe. Bepaal in je eigen morpho cyclus wanneer je complexe vormen aan wilt bieden. Creër lastige situaties voor spelers waarin er veel van het brein wordt gevraagd.

5. Werk vanuit je eigen ontwikkelde tactische morphocyclus waarin tactische load wordt gekoppeld aan herstel en fysieke load

Herstellen doen we aan het begin van de week, loaden richting het midden van de week. Hou rekening met het sociaal emotionele wedstrijd herstel van een speler.

Morpho Cyclus-Performance Ontwikkeling

Afbeelding Morpho Cyclus (Bron Björn Zwikker)

Tot slot

Enkele antwoorden op de vraag waarom tactisch periodiseren zo waardevol en dus belangrijk is. Hebben we tot slot nog een vraag voor jou … kan deze methode voor jou iets betekenen of wil je er meer van weten? Schrijf je gerust in voor de komende Thema Blogs.

Veel verbeterplezier!

Team Performance Ontwikkeling i.s.m. Björn Zwikker (Student tactical periodization- Frade Academy Porto)

Stel de lange termijn centraal in je speelwijze ontwikkeling!

Bericht delen met een ander?

Gebruik dan eventueel deze knop!