Spier Performance: 6 Expert Inzichten over Triggerpoint Therapie!
Van Klacht naar Kracht volgens Bert Meinen! (Top 20 NL)

Doelgericht verbeteren maar hoe dan? Lees snel verder!

Wil jij eigenaar worden van nieuwe Triggerpoint expertise?

  • Over Triggerpoint Therapie en spier performance!
  • Wil jij weten hoe je blessures voorkomt en (zelf) behandeld?
  • Uitleg door Bert Meinen die werkt met sporters en top sporters!
  • In een kort mini interview en zijn ontwikkeling naar TOP 10 van Nederland!
  • Afgesloten met kort BONUS filmpje zodat je het voor je ziet!

Interview met Triggerpoint Expert  Bert Meinen (top 20 van NL)

Inzicht 1: Triggerpoint Therapeut en de “Beste willen worden”; hoezo dat?

Om te beginnen even over Triggerpoint Therapie. Die misschien de lezers van deze blog nog niet kennen.

Wat is Triggerpoint therapie? Bij Triggerpoint Therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen.

Vanuit mijn achtergrond als (sport) masseur help ik graag mensen. Helpen in de zin van verhelpen van blessures. Om zo de pijn te verlichten die vaak samengaat met het hebben van een blessure.

Eigenlijk moet ik zeggen verhelpen van blessures en het voorkomen ervan. Als je geen blessures hebt kun je je vooral richten op het verbeteren van je prestaties. Het verbeteren van je performance.

Je performance verbeteren is vaak een belangrijk doel van een sporter. Of de sporter nu een starter is of een topsporter. Beide willen hun grenzen verleggen.

Geen blessures hebben. Daar gaat het om. Daardoor zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de fitheid. 

Inzicht 2: Klinkt goed maar hoe effectief is deze Triggerpoint Therapie?

Er zijn hele goede cijfers over maar dat is niet direct mijn belangrijkste boodschap. Mijn boodschap zeg maar missie is om met deze methode sporters sneller weer aan het sporten te krijgen door de “knoop” in hun lichaam te verhelpen.

Dat doe ik door gebruik te maken van mijn handen. Soms aangevuld door het toepassen van Dry Needling. Klinkt voor sommige lezers wellicht nieuw en een beetje vreemd maar dat is het in feite niet.

Door het triggeren van die triggerpoint met mijn handen laat ik de energie weer stromen in bijvoorbeeld een spier of pees.

Hierdoor herstelt de balans zich (verkramping verdwijnt) en gaat de energie weer stromen.

Inzicht 3: Welke rol speelt de mindset van een sporter bij deze Therapie?

Het mooie vind ik om bij een behandeling van aanwijsbare blessures of vage klachten naar het totaal te kijken. Bijvoorbeeld is het angst wat iemand heeft of? Een voetballer die een tikkie krijgt gaat soms tekeer als een klein kind terwijl een turnster na een tikkie opstaat, glimlacht en weer verder gaat.

Begrijp me niet verkeerd. Maar beide situaties gebeuren en zullen je lezers wel herkennen. Maar wat mij intrigeert is hoe ik vanuit een holistische blik dan naar die angst en de klachten kan kijken. Zit er een verband?

Hoe kan ik van die klacht toewerken naar de kracht van de sporter.

Wellicht teveel om in dit interview op in te gaan. Maar als een sporter in zijn kracht zit dan is er ook minder angst voor klachten. Herkenbaar?

Inzicht 4: Is deze therapie anders dan de reguliere zorg?

Daar is niet zomaar een antwoord op te geven. Het kenmerk van mijn manier van werken is dat we na de klacht en het herstel ook de extra stap zetten om te zorgen dat jij als sporter in je kracht komt.

In de reguliere zorg wordt de laatste stap nog weleens overgeslagen.

Ik denk dat dit de Triggerpoint Therapie wel iets extra geeft voor degene die het ondergaat. Voor mij als behandelaar ook enorm stimulerend moet ik zeggen. Een deel van mijn achtergrond komt ook vanuit mijn opleiding als Psycho Somatische trainer. Bij deze methode is ook het beoordelen van het bredere verhaal achter een klacht een belangrijke invalshoek.

Inzicht 5: Welke score kun je met deze methode behalen? 

Mijn persoonlijke ambitie is om bij de Top 10 van Nederland te komen. Als Triggerpoint  Therapeut. Ik denk dat ik hard op weg ben (Redactie: zegt hij met een smile). Ik heb het gevoel dat ik nu bij de top 20 zit en de weg omhoog nog steeds bewandel.

Door de oorzaak van klachten in het spierstelsel steeds sneller en beter weg te nemen.

Onderzoekers schatten in dat bij ongeveer 25%-95% van de klachten in het spierstelsel de triggerpoint de oorzaak is.

Dat is een heel hoog percentage dus vandaar dat mijn ambitie ook zo hoog is. Er is bij veel sporters heel veel winst te behalen. Bij deze doelgroep zie je juist veel blessures die spier gerelateerd zijn. 

Inzicht 6: Als trainers of sporters meer willen weten wat raad je ze dan aan?

Dat hangt af van wat je er als trainer/coach of sporter mee wil. Voor algemene uitleg is er heel veel informatie te vinden door eenvoudig te googelen. Dat is vaak een mooie start om je performance verder te ontwikkelen. Het begint met de juiste expertise toch? Er gevoel bij krijgen.

Een mooie start zou ook kunnen zijn om het boek te lezen waar ik ook mee begonnen ben. Welke boek dat is? Dat is het ‘Handboek triggerpoint-therapie’ (red: VERMINDER ZELF PIJNKLACHTEN van Clair Davies & Amber Davies’).

Dat is een duidelijk geschreven boek over waarom het in de therapie over gaat.

Het verminderen van pijnklachten. Door een therapeut of door jezelf.

Het mooi vond ik dat dit boek me letterlijk triggerde om dieper na te denken over de werking van spieren. Dit naast de trigger(s) die ik bij de behandelingen kreeg van mijn klanten over het effect van de behandeling en het uiteindelijke resultaat.

 

Bonus: Kort Filmpje over Triggerpoints

Dan denk je van er zit misschien nog wel veel meer in dan je denkt! (Nadat hij echt Triggerpoint Therapy ging toepassen)

Bert Meinen

Triggerpoint Therapeut

COOLING DOWN

We willen Bert Meinen bedanken voor zijn medewerking aan dit mini interview en hem veel succes wensen op weg naar de Top 10 van Nederland.

Interesse in het werk van Bert Meinen? Volg hem dan via zijn website https://www.feelright.nl. Altijd inspirerend!

Tja, vergeet niet om jou 3 tips uit dit verhaal te tanken! Zou supertof zijn 😉

Performance groeten van,

Team 4PO

 

Bericht delen met een ander?

Gebruik dan eventueel deze knop!